KOMBİ NEDİR
Doğal gaz ve LPG yakan, doğal gazdan LPG’ye ve LPG’den doğal gaza çok kolaylıkla dönüştürülebilen, Konutun hem ısıtma , hem de kullanım sıcak suyu gereksinimini karşılayan, ilave bir şofbene ihtiyaç duyurmayan, ingilizce ‘Combine’ kelimesinden türetilmiş cihaz grubuna kombi denir.
KOMBİ ÇEŞİTLERİ
1.BACALI KOMBİ
2.HERMETİK KOMBİ
3.YOĞUŞMALI KOMBİ
1.Bacalı Kombi
Bacalı kombiler yanma işlemini sağlamak için gerekli oksijeni bulunduğu ortamdan temin eder. Yanma için aldığı oksijen sayesinde gerçekleştirdiği yanma olayı sonucunda ortaya çıkan gazı baca yardımı ile atmosfere aktarmaktadır. Konuta bacalı kombi takılabilmesi için binanın standartlara uygun bir baca yapısına sahip olması mecburidir.
Bacalı kombi sisteminde diğer sistemlerdeki gibi fan bulunmamaktadır. Yanma işlemi sonucunda oluşan atık gaz sahip olduğu sıcaklıktan dolayı genleşir ve genleşen gaz yükselmektedir. Yükselen gaz hava çekiminin etkisiyle baca aracılığıyla dış ortama (atmosfere) iletilmektedir. Bu tarz bacalı cihazların dairenize takılabilmesi için bağlı olunan gaz dağıtım şirketleri politikası ve dairenizin güvenliği adına uygun bacaya sahip olmanız gerekmektedir. Standartlara uygun bina bacasına sahip olmayan konutlarda kullanılan bu cihazların yanma işlemi sırasında oluşan atık gazlar içeride bulunan kişilerin zehirlenmesine sebep olabilir. Konutunuz standartlara uygun bir müstakil baca yapısına sahip ise bu tarz bacalı ısıtma sistemi kullanabilirsiniz. Konutunuz baca standartlarına uygun değil ise alternatif olarak hermetik kombi türünü tercih edebilirsiniz. Konutunuzda bacalı ısıtma cihazı kullanıyorsanız altı ayda bir tesisat içerisinde bulunan filtrelerin temizlenmesi ve kombide bulunan baca çekiş kontrolü temizliği için yetkili servisi çağırmanız gerekmektedir. Bu tarz cihazların konut tipinde kullanmak için kesinlikle çekiş gücü yüksek bir bacaya bağlanması gerekmektedir. Cihazın bulunduğu mahal sürekli olarak havalandırılmalıdır.
2.Hermetik Kombi
Hermetik kombilerde yanma için kullanılan hava bacalı kombiden farklı olarak, bir fan yardımıyla dış ortamdan alınıp yanma sonrasında açığa çıkan atık gaz yine aynı fan sistemiyle dış ortama atılmaktadır. Ortam havası yanma işleminde kullanılmadığından ve tamamen yanmanın izole edilmesinden dolayı ortamın bacalı kombilerde olan havalandırılma işlemine ihtiyaç duyulmaz.
Ateşleme prosesi fan yardımıyla dışarıdan hava alınması ile başlar. Fan dışarıdan havayı (temiz havayı) alır ve brülöre(yakıcı) gönderir. Brülörde yanma meydana gelir ve cihaz ateşleme yapar. Ateşlemenin gerçekleşmesi sonrasında hangi fonksiyon için (sıcak su ya da ısınma) çalıştırmak isterseniz çalışma gerçekleştirilir.
3.Yoğuşmalı Kombi
Yoğuşmalı kombiyi anlayabilmek için öncelikle yoğuşmayı tanımlamamız gerekmektedir.
Yoğuşma: Gaz halindeki moleküllerin çevresine ısı vermesiyle sıvı hale dönüşmesi olayına denir.
Yoğuşmalı kombideki mantık ise şudur: Doğalgazın yanması ile meydana gelen ve bacadan dışarı atılacak olan baca gazının su buharındaki enerjiyi özel ısı eşanjörü yardımıyla geri kazanarak toplam verimi artırmaktır.
Yoğuşmalı kombi ve hermetik kombi arasındaki fark da yukarda bahsettiğimiz baca gazı ısısının geri kazandırılmasıdır. Çevre kirliliğinin önüne geçilmesi adına güzel bir teknolojidir. Diğer Hermetik kombilere göre verim oranı yüksek olduğu için son zamanlarda tercih edilmektedir.