Çekvalf
İçlerinden sıvı, gaz, buhar gibi akışkanların geçtiği çekvalşer, bunların geri dönüşlerine mani olmak için kullanılırlar.
Yaylı ve yaysız olarak 2 tip çekvalf vardır. Yaysız olanlar sadece yatay, yaylılar ise hem yatay, hem de dikey biçimde kullanılabilir. Yaysız çekvalşerin hareketli parçaları menteşeli bir disk veya klapedir. Bu klape tek yönde menteşe pimi üstünde serbestçe hareket edebilir. Otomatik olarak akışkan hareketiyle çalışır. Akışkan bir yönden akar iken klape açılar ve geçişe izin verir.
Ters yönden akış durumunda ise klape kapanır. Bu sayede çekvalfin takıldığı hat üstünde akış tek yönlü olur. Bu kullanılan valflerde mutlak sızdırmazlık sağlamak mümkün değildir. Seçilecek valfler tıpkı vanalarda olduğu gibi yapılır. Kalorifer ve kullanma suyu tesisatında 11/4”e kadar prinç çekvalf ucuz olduğu için tercih edilir. φ 40 ve daha büyük çaplarda disk tipi çekvalf kullanılmalıdır. Sipariş verilirken hangi tip olduğu (yatık tip veya dik tip olarak) belirtilmeli, dik tip çekvalflerin montajı esnasında akış yönünün yukarı doğru olmasına özen gösterilmelidir.
Çekvalf Tipleri :
– Pirinç Çekvalf: 1/2’’ – 3’’ aralığında üretimi sağlanır. Kullanma suyu ile kalorifer tesisatı içerisinde kullanılır. Maximum kullanma basıncı ise 10 Atü ‘dür.
– Dip klapesi Çekvalf: Kuyudan su emiş borusunun altına montelemesi yapılır. Pirinç malzemeden imal edilmektedir.
– Pik çekvalf (su için): Kalorifer tesisatında kullanılmaktadır ve PN 10, PN 16 normuna göre üretilir.
– Pik çekvalf (buhar tipi): Buhar ve kızgın su tesisatlarında kullanılmaktadır. PN 16, PN 25-40 vb. normunda üretilir.
– Plaka çekvalf (Disktipi): Kalorifer ve sıhhi tesisatlarında kullanılmaktadır ve sessiz çalışır. Direnci en az olan çekvalf tipi plaka çekvalftir.
Pislik Tutucu
Boru tesisatında serbestçe dolaşan akışkan az veya çok pislik denilen yabancı maddeleri de beraberinde sürükleyebilr. Bunlardan özellikle çamur, kaynak damlacıkları, pas parçaları, conta parçaları gibi maddeler; kontrol vanaları, pompalar, sayaçlar gibi elemanların sızdırmazlığını ve ayarını bozar ve bu elemanlara zarar verir. Bu bozulmaları önlemek adına elemanların her birinin önüne bir pislik tutucu yerleştirilmesiyle bu yabancı maddelerin filtrelenmesi sağlanmaktadır. Ayrıca temizlemek için sökülmeleri pahalı olan cihazların önüne de pislik tutucu konulması faydalıdır. Bu elemanlar işletme güvenliğini arttırır, işletme maliyetini düşürürler.
Kalorifer ve kullanma suyu tesisatlarında pirinç pislik ayırıcı ucuz olduğu için tercih edilir. Çekvalf tipleri gibidir. Pislik tutucunun süzgeçleri yerinden sökülerek temizlenir.